Rotmossas stuga!

 

Ingen vet något säkert hur gammal stugan är men enligt kartan från 1700-talet så fanns det en stuga på samma plats i Kyrketorp.

På den tiden var platsen en Kronoallmänning innan Kyrketorp blev tilldelad marken.

Dessa stugor som Rotmossas och Gula Stugan, var inhyseslägenheter, men min teori är att Rotmossa stuga är ett båtmantorp, eller rotestuga. Den stugan kom att vara att Christina Katarina Tigerströms hem i slutet av 1800-talet, hon dog 1909.

 

Christina Katarina kom ifrån Vena men hennes man Magnus Olsson kom ifrån Högby, de fick 9 barn.

Ett av dessa barn kom att bosätta sig i Böda hos Grandin när hon blev äldre, hon hette Thilda Christina Strömberg.

Hon hade varit operasångare i Stockholm.

Christina Katarina försörjde sig på att baka bröd och göra karameller, i källaren fanns en bakugn som det även gör i dag.

Men hon var även duktig på att odla grönsaker vilket var ovanligt på den tiden, så många menade att hon hade fått namnet Rotmossa av att hon rotade i jorden.

 

Stugan skänktes 1948 till Böda Hembygdsförening av augusti Petersson, men sonen Gustav motsatte sig detta beslut. Gustav kom att använda stugan till cykelverkstad vilket medförde att stugan kom att förlora en del av sitt kulturvärde. 

 

Vid ett styrelsemöte beslöt Böda Hembygdsförening att stugan skulle bevaras och flyttas eftersom ägandeförhållandena på marken var oklara.

Stugan kom att flyttas i oktober 2005 till samma tomt som Gula Stugan står på.

En drivkraft jag detta var Carl-Erik Gustavsson som också var den som arbetade med de olika murningsarbetena.

Tyvärr så blev han inte färdig med den sista biten av skorstenen, men det finns nu en bakugn i källaren samt en öppen spis och spishäll i övervåningen. 

 

Christina Katarinas dotter Fru Strömberg hade ett självspelande piano med 42 rullar som idag finns i Böda hembygdsförenings sedan. Arbetet med stugan fortgår snabb i mindre omfattning efter Carl-Eriks bortgång.

Vår förhoppning är att fullfölja arbetet som det var tänkt för att kunna baka bröd i stugan. 

Rotmossas stuga är en så kallad Källarstuga, vilket var en praktisk stuga.

I källaren fanns förråd och bakugn och på övervåningen var det spishäll och öppen spis där man kund laga mat och arbeta med olika hantverk. Högst upp vid skorstenen fanns det ett sovloft.

 

Skrivet av Alrik Nilsson, ordförande i Böda Hembygdsförening

 

  Rotmossas stuga