Böda hembygdsgård (alldeles bredvid Böda kyrka) håller öppet vardagar 13-17 under juli månad med start den 4 juli. Programmet varierar under månaden med utställningar och demonstrationer av olika hantverk. De gamla stugorna är öppna och dessutom är det försäljning, lotteri och loppis. Välkomna!

 

 

 

 

 

 

Nu har vi städat scenen och gjort i ordning alla bänkarna/borden i Böda Hamn. En härlig kväll trots en droppe regn vid något tillfälle. Efter allt arbete grillade vi korv. Det var då, när vi stod där och åt som vi alla hörde den första göken i väster. Västergök är bästergök!

 

Gilla oss på facebook!   Flygande rödbena  

Böda – så mycket mer än sol och bad!

 

 

 Njut av en skön svensk sommar hos oss här i vackra Böda.

 

Ta en promenad i skogen eller på stranden

 

Titta på blommorna och fåglarna

Hitta ditt favoritställe

Handla, ät, fika och njut

Älska Böda!

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________ 

Det makalösa regalskeppet Mars

 

Ett stort team av samlad kunskap med professorn i marinarkeologi, Johan Rönnby i spetsen, äntrade scenen i Böda hamn på söndagskvällen och delade med sig av de senaste rönen från dykningarna vid det sjunkna skeppet en bit utanför hamnen. Föreläsningen lockade runt 100 personer som fick ta del av historien runt det mäktiga fartyget, större än Vasa, som endast hann segla på Östersjön runt ett år innan det sänktes 1564 av dansk-lybska fartyg i det stora sjuårskriget. Runt 600 svenskar och dessutom 400 danskar, som just invaderat Mars, följde med ner i djupet när fartyget i stort sett exploderade under angreppen från de två fiendeskepp, som slutit upp på varsin sida. Vraket hamnade ända nere på 75 meters djup och blev därmed lämnat orört fram till nu, när expertgruppen från Maris vid Södertörns högskola leder utforskningarna av det nästan 500 år gamla ekskeppet.

 

Söndagskvällens publik fick höra en historia, mer spännande än alla romaner och vi fick också ett smakprov på den film som håller på att framställas om sjöslaget med realistiska fakta baserade på de fynd som görs vid dykningarna. Syftet med dykningarna är inte att bärga mer än enstaka detaljer, utan mera att dokumentera, fotografera och med datorhjälp återskapa exakta kopior av det fartyg med inredning, som en kort tid var den svenska flottans stolthet under Erik XIV:s regeringstid. Minst 107 kanoner och troligen ytterligare något dussin, många tillverkade av beslagtagna kyrkklockor från Gustav Vasas regeringstid, ska finnas på Mars och under veckan kommer en av de mindre kanonerna att bärgas.

 

Mars byggdes under två års tid vid Björkenäs varv norr om Kalmar och varvets dokumentation av materialåtgång finns bevarad. Av det kraftiga skrovet att döma, var det åtskilliga 1000-åriga ekar som gick åt till det 70 meter långa skeppet. Publiken i Böda hamn fick en liten glimt av den gamla svarteken, längst ut på piren där en mindre detalj förvarades tillfälligt i grunt vatten.

 

Den här intressanta informationskvällen var ett samarbete mellan dykargruppen, Borgholms kommun och föreningen Böda & Böda hamns utveckling. Föreningen arbetar tillsammans med kommunen på att försöka få till stånd ett permanent ”Marshus” i hamnen, där besökare genom bild, ljud och föremål kan få uppleva 1560-talet, livet på fartyget Mars, det stora sjöslaget och kanske också hur bödabornas liv påverkades genom närvaron av de stora fartygen, som besökte hamnen och provianterade. Johan Rönnbys dröm är ett återskapat Mars i naturlig storlek i hamnen och flera Bödabor erbjöd sig på stående fot att skänka ekvirke till bygget. På Lisbeth Lennartsson initiativ kommer en förslagslåda att finnas i hamnen under sommaren med plats för många idéer, så tänk till nu alla Bödabor och kom med förslag på en vidareutveckling som med största sannolikhet kan innebära en ordentligt förlängd turistsäsong för norra Öland. Se bara på Vasamuseet i Stockholm som ständigt lockar besökare i tusental från hela världen.

 

Kerstin Svensson

  

Böda

 

     

 

 Böda ljusskiftningar

 Otroligt vackra ljusskiftningarna på vår ö!

 Foto: Kerstin Svensson

___________________________________  

2015

Vad gör vi i föreningen?

Förutom det du finner under nästa streck har vi för året några inriktningar som förhoppningsvis ska gynna hela Böda och hela norra Öland!

  • Varje år gör föreningens företagsmedlemmar ett uppslag i Ölandsmagazinet för att visa alla vad vackra Böda har att erbjuda. Det är företagen som har gått ihop för att visa vilken mångfald vi har.
  • Våra vackra "Bödaskyltar" har kommit upp, en i söder och en i norr. Det som behövs nu är någon slags beslysning. Vi har fått offerter men vi måste hitta någon billigare lösning. Förslag mottages! 
  • Amiralsskeppet Mars, är en stor möjlighet för Böda, norra Öland och hela regionen tillsammans med både Kalmar och Västervik. Vi vill försöka jobba vidare med den utställning föreningen köpte in till 2014. Vår förhoppning är att tillsammans med "Västervik" försöka visualisera skeppet i dess fulla storlek. Kanske inte på höjd, men i alla fall visa att så här långt och brett var skeppet, här stod stormasten osv. Med hjälp av informationstavlor utplacerade tror vi på ett fortsatt och än större intresse av att besöka Böda Hamn och Böda. Vi har också tillgång till en datorpelare där vi skulle kunna visa dokumentären om Mars och även visa bilder på det dykarna har fotograferat nere vid vraket. 
  • Amiralsskeppet Mars skulle också kunna läggas ut i vattnet öster om Böda för att visa på dess storlek ute i Östersjön. Borgholms kommun har fått frågan; vad får vi i föreningen göra i hamnen på Borgholms kommuns mark. Vi tror att det skulle vara både vackert  och informativt med en ljussatt form i samma storlek som skeppet, ute i Östersjön. Möjligheterna fortsätter vi med i höst och vinter. 
  • Våra anslagstavlor, 9 stycken från Böda NK i söder till Böda Sand i norr är mycket viktiga! Under hösten/vintern kommer vi analysera hur vi kan använda dem ytterligare. Idéer som vi har pratat om är att varje tavla har en "Bödakarta" för närområdet, information och hänvisning till varandra är mycket viktigt. Viktigt är också att vi har aktuell information över hela året och inte bara under sommaren. 
  • Språk, vi har många nationaliteter som besöker Öland under hela året. Det är mycket viktigt att tänka på språket, även här på vår hemsida och när vi gör inlägg på FB-sidan. Engelska och tyska är viktigast i ett första skede. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sidorna är uppdaterade 2015-05-05. Uppdatering sker löpande!

 

 


 Så här många glada har besökt vår hemsida:  [counter]


 

 

  Evenemang på Norra Öland!

www.norraoland.se

 
   Mars - utställning i Böda Hamn  
   Foto: Lotta Andersson  

Hyra scen i

Böda Hamn!

2017-05-13

Kontakta oss!

Vi har en scen i Böda Hamn!

Vi vill gärna ha aktiviteter i Böda Hamn!

Har Du en idé?

 

Vi tänker oss modevisning, utställning för en dag, teater, förening/sällskap som vill visa upp en föreställning. Författare som vill berätta om sin nya bok. företagsföreläsningar, berättare, Ölandshistorier, eller något helt annat. Vid intresse, hör av Dig till Lotta Andersson 070 - 524 15 50.

Vill du läsa mer om livet på norra Öland?
2017-05-13
Titta in på Kerstins blogg "Ölandsvindar" med uppdateringar nästan dagligen.