BÖDA
Intill Böda kyrka ligger Gula stugan och Rotmossas stuga som båda ägs av Böda hembygdsförening. Namnen bär historier om människors liv och leverne och om en hembygdsförening som räddat minnen av en svunnen tid. I söndags öppnade Böda hembygdsförening sina gamla kulturhus och bjöd in till smakupplevelser av många slag.
Rotmossas stuga skänktes av sin siste ägare, August Pettersson, till Böda hembygdsförening. Då var den i mycket uselt skick, saknade tak och var i övrigt i stort behov av reparation. Det höll på att bli slutet på historien om Rotmossas stuga.
NÄRA ÖGAT
Murarmästare Karl-Erik Gustavsson blev en av dem som lyckades rädda Rotmossas stuga. En dag for han till stället där stugan stod. Man höll på med röjningsarbeten och skulle bränna stugan. Men Karl-Erik såg genast till att stugan flyttades till Gula stugans grannskap. Efter att själv ha murat om den bärande källargrunden där ett bageri funnits och med frivilligt arbete, restaurerades stugan. Ännu återstår en del arbete men till nästa år tror Karl-Erik att ugnen i källarens bageri ska vara klar.
August Petterssons barnbarn Gertie Jonasson, minns hur hon, som liten jänta gick in i stugan och hoppade i bolstren som låg kvar i utdragssoffan. De äldre minns hur stugan var möblerad och att den snabbt förföll när ingen längre vårdade den. När stugan på nytt fick ett värdigt liv, skänkte bödaborna möbler och inredning i tidstrogen stil. Gertie Jonasson plockade fram sina spetsgardiner från sitt första egna hem som nygift och nu hänger de på plats i Rotmossas stuga.
ROTMOSSARotmossa hette egentligen Christina Katarina Olsson men kallades Stina-Kajsa (Stiin-Kajs). Hon var den näst sista kvinnan som bodde i stugan. Hennes man hette Magnus men kallades ”Mosse”. De kom från Småland och bosatte sig med sex barn i Högby och fick tre barn till innan de flyttade.
När Stina-Kajsa blev änka flyttade hon till stugan och försörjde sig på att baka bröd, koka karameller och odla grönsaker, vilket var ovanligt på den tiden. Hur Stiin-Kajsa blev till ”Rotmossa” är något oklart, men en teori är att det berodde på att hon ständigt ”rotade” i jorden.
I Gula stugan drev en annan driftig kvinna kaférörelse. Det berättas, att från båtarna som la till nere i Böda hamn, kom sjömän till Rotmossas stuga och köpte bröd och grönsaker av henne.
BRÖDBAKDagens smakupplevelser lagades på moderna spisar och Kaffestugan i Böda skänkte allt bröd till hembygdsföreningen. Den tidigare ägaren till Kaffestugan i Böda, Rolf Jacobsson hade bakat gammaldags sockerkringlor i Kaffestugans bageri. Där såldes strutar med godis, precis som i gamla tider. Stämningen var glad och gemytlig, många passade på att äta lunch, dricka kaffe och prata gamla minnen.
Tur med vädret hade man också. Solen värmde skönt i den kyliga vinden. Mycket folk kom. Under oxelträdet spelades gamla stenkakor på vevgrammofon, melodier som bara de äldre besökarna kände igen. Alla gick husesyn. Förtjusningen var stor över ”smaken på husen”.