Så skall Böda hamn utvecklas
Publicerad: 13 oktober 2008
BÖDA HAMN
För ett år sedan hölls ett möte om Böda hamn med Centern, Borgholms kommun och Borgholm Energi. Det blev startskottet för att bilda en arbetsgrupp för att utveckla hamnen som ett attraktivt besöksmål. Och nu söker man EU-medel på 140 000 kronor för en förstudie av projektet.
– Någon formell förening är ännu inte bildad, men framöver ska vi utreda om et blir en ideell eller ekonomisk, säger Gösta Toreld som sedan en tid är projektledare.
Gösta, som för övrigt är utbildad guide, har i sommar haft guidade turer till gamla Böda hamn tillsammans med fågelkännaren Kerstin Svensson.
LINNÉÅRET
Ett annat startskott blev Linnéåret 2007 då avslutningen av firandet skedde i Böda hamn.
– Vi såg till att få området uppfräschat, gräset klipptes, pirerna röjdes upp och stora blomkrukor sattes ut. Vi fick också en scen av Borgholm Energi där vi haft uppträdanden, en hantverksmarknad hölls på avslutningsdagen och inför säsongen ordnade BEAB med ytterligare elplatser för husbilar, berättar Gösta.
Under sommaren har det varit flera aktiviteter i Böda hamn. Det inleddes med Barnens Nationaldag, med hästridning, fiskdamm och korvgrillning, och åkturer ut på Östersjön med Sjöräddningens snabba båt. I år flyttades också Böda marknad till hamnen, vilket var ett lyckat drag. Här var det marknadsdans, Borgholms Storband spelade, öltält sattes upp och det bjöds på uppvisning av linedance och squaredance. Vidare anordnades en föredragsserie med namnet ”Morgonstunder i Böda hamn” och under året har Bökelunds rökeri satsat på en tillbyggnad med serveringsdäck, glasscafé och cykeluthyrning.
FÖREBILDER
I ansökan för den förstudie som nu lämnats in finns en rad förslag på hur hamnen kan utvecklas.
– Sammantaget handlar det om ett bättre utnyttjande av hamnområdet, säger Gösta och ger några exempel:
– En utökad och förbättrad gästhamnsverksamhet och en standardhöjning och utökning av husbilsparkeringen, eller ställplatser som de kallas. Vi föreslår också en utökad kommersiell verksamhet med försäljning och service och nybyggnation av hus, stugor och sjöbodar baserat på erfarenheter från anadra hamnar och områden i Sverige och andra länder, berättar Gösta som själv gjort en studieresa till fem kustorter i Bohuslän som han dokumenterat i bilder.
Om medlen beviljas ska man göra ytterligare studieresor, bland annat till Bornholm och Simrishamn. Men det finns också några förebilder på Öland, i Kroken har folklivet blommat upp kring hamnen med serveringar och handel, och i Kårehamn har Tomas Isaksson ryckt upp den nästan avsomnade hamnen med sin fiskaffär och restaurang, liksom aktiviteter i samband med både hamnfestival, skördefest och musikafnar.
GEOPLATS
Det senaste exemplet är Källahamn, där Lars och Stina Börjesson bygger tio stugor för uthyrning, rustar upp hamnen och satsar på sportfiskeaktiviteter. Men arbetsgruppen i Böda kan också tänka sig utställningar av olika slag.
– Till exempel Geoplats Böda, det finns ju ett speciellt fossilområde norr om hamnen. En mindre utställning om Östersjöns utveckling, Istid till nutid, har vi diskuterat liksom en om Böda hamns historia med ”Mellbödaskeppet”, Ölandssnipan och postgången mellan Öland och Gotland. Här borde även fiskets äldre historia ingå, säger Gösta som hoppas på ett positivt besked om medel till projektet.