Hamnhistoria och fåglar i Böda
Publicerad: 7 juli 2008
BÖDA HAMN
I samband med Böda hamns marknad anordnades även en hamn- och fågelexkursion.
Efter moget övervägande åtog sig Gösta Toreld, före detta ägare till Bödabadens sqaredance och numera högskoleutbildad guide, att vandra med intresserade besökare i Bödas många hamnområden, tillsammans med amatörornitolog Kerstin Svensson. Premiären skedde på lördagen i samband med Böda hamns marknad.
LOCKADE FÅ
Det blev en exklusiv guidning, vi bara var två personer som ville delta. Men skam den som ger sig, på söndagen var Kerstin och Gösta beredda att ta med sig folk på hamn- och fågelexkursion. Men först visade Gösta oss den nyaste hamnen och berättade om fisket i dag och vad som hänt de senaste åren. Antalet fiskare är mycket mindre nu, många fiskarter minskar på grund av nedsmutsningen av Östersjön. Gösta Toreld har pratat med många kunniga personer bland fiskare och experter på vatten och miljö. Så vände vi tillbaka mot den inre delen av hamnområdet och gick mot en gammal landsväg, där Linné 1741 färdades i väntan på seglation till Gotland. Miljön är pastoralt vacker med betande kor och en hänförande utsikt över vattnet och in mot Böda.
VIKINGATIDA
Den äldsta hamnen är från vikingatiden och när den långsamt blev för grund, byggdes en ny hamn längre bort. Ett båtvrak, från början 14 meter långt, fann man 1948. Det som finns kvar ligger i Stadsmuseet i Borgholm. Gustaf II Adolf besökte Böda två gånger, 1611 och 1628. Hamnen på 1600-talet måste överges för landhöjningen. En hamnpir slogs sönder och stora mängder skog fälldes i en förskräcklig storm i mitten av förra seklet. Då byggdes den nya hamnen som används idag.